Βασική ζύμη ζυμαρικών

Υλικά

  • 350 γρ. μαλακό άσπρο αλεύρι, τύπου 00
  • 150 γρ. σκληρό άσπρο αλεύρι
  • 2.5 ml (½ κουταλάκι του γλυκού) αλάτι
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Προϊόντα Kenwood:
Κουζιναμηχανή Chef & Major
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΑΝΤΖΟΣ ΖΥΜΗΣ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά συν 5 λεπτά, χρόνος αναμονής για να στεγνώσει η ζύμη.

Εκτέλεση

Τοποθετήστε και τα δύο είδη αλευριού και το αλάτι στο μπολ της Kenwood. Προσθέστε τα αυγά και χρησιμοποιείστε τον Γάντζο Ζύμης, για να ανακατέψετε στην ταχύτητα 3-4 για περίπου 3 λεπτά.

Το μείγμα πρέπει να είναι θρυμματιστό, αλλά υγρό. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό εάν το μείγμα είναι πάρα πολύ ξηρό.

Ζυμώστε το θρυμματιστό μείγμα με το χέρι για να φτιάξετε μια ζύμη. Ζυμώστε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο, χωρίστε σε δύο ή τρία κομμάτια και σκεπάστε το με διαφανή μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί, για 15 λεπτά, ή έως και 2 ώρες.

Τοποθετήστε τον παρασκευαστή ιταλικών ζυμαρικών, πλάστε ένα κομμάτι ζύμης σε έναν μακρύ επίπεδο δίσκο και περάστε το μέσα από τους κυλίνδρους που έχετε ρυθμίσει στη θέση 1. Ρίξτε αλεύρι στους κυλίνδρους αν είναι απαραίτητο. 

Διπλώστε τη ζύμη τρεις φορές, ζυμώστε την και επαναλάβετε. Ξαναπεράστε την από τους κυλίνδρους αυξάνοντας βαθμιαία από το 1έως το 6 ή 7, ή το πάχος που επιθυμείτε. 

Χρησιμοποιείστε τα ως φύλλα ζυμαρικών ή χρησιμοποιείστε ένα από τα Εξαρτήματα Κοπής, ανάλογα με το ζυμαρικό που θέλετε να φτιάξετε. Αφήστε τα να ξεραθούν για 30 λεπτά, μετά μαγειρέψτε τα ή σκεπάστε τα και βάλτε τα στο ψυγείο έως και 24 ώρες.

Συμβουλή

Βράστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό που βράζει. Ο χρόνος μαγειρέματος ποικίλει. Τα φρέσκα ζυμαρικά βράζουν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα αφότου τα ρίξετε στην κατσαρόλα και το νερό έχει πάρει βράση. Ανάλογα με το πάχος, τα φρέσκα ζυμαρικά θα είναι al dente μέσα σε 2-4 λεπτά.

Παραλλαγές

Ακολουθήστε τις οδηγίες που βρίσκονται παραπάνω για τη βασική ζύμη για ζυμαρικά και για τα φρέσκα ζυμαρικά.